Dottore Sartori Itáliája

Dottore Sartori Itáliája

A biológiai bor

2018. december 02. - Dottore Sartori

Salernotól keletre fekvő Paestum környékén található a San Salvatore birtok, ahol a bortermelés a bivalytartás és az oliva termesztés adja a birtok három legfőbb alkotóelemét. A bivalytenyésztésnek persze érezhető - orral is érezhető - hátránya a környéken, főleg estefelé, amikor délnyugati szellő lengedezi át a környéket, szétárad mindenfelé a buffala puzza, azaz a bivaly trágya szaga... 

Nézzük inkább a bivalytenyészet előnyös oldalát. A bivalytejből logikusan bivaly mozzarella sajt készül mozzarella di buffala - de a bivaly húsát is feldolgozzák. A birtok szállodájának éttermében tartanak buffala esteket, amikor nem csak a sajt, hanem a bivaly egyéb feldolgozott részeiből készült földi csodákat is tálalnak. Óriási élmény, az ízek kavalkádja. Természetesen itt is készül a három híres bor nagyágyú, a Fiano, a Falanghina és a Greco. A Fiano esetében próbálkoznak az ún. vino biologico azaz a biológiai bor előállításával, ami mentes az adalékanyagoktól és a termesztésnél is mentes számos vegyi közrehatástól. Ma a legbiztosabb kereskedelmi fogás, ha valamire azt mondjuk kézműves, bio, vagy teljes kiőrlésű. Ezek oylan varázsszavak,a mik megnyitják a pénztárcát a drágább áru iránt. Elgondolkodom rajta, ezek közül mi mit is jelent. A kézműves az, hogy kézzel csinálja a gyártó, azaz nem gépi erővel? Kézműves fagylalt, amit kézzel kever ki, vagy maga veri fel a habot, ahelyett, hogy robotgépet használna? Nem gondolnám, hogy attól lesz a fagylalt jobb, ha nem robotgéppel verik habossá, hanem kézi erővel püföl valaki órákon át. Teljes kiőrlésű? Ez ugye azt jelenti, hogy amíg eddig a hántolás során leszedték a gabona külső héját, amin a vegyszerek, mérgező toxinok, gombák vannak, addig ezt most nem hántolják le, hanem azzal együtt őrlik meg és sütik ki pékárunak? Nekem jó lesz a nem teljes kiőrlésű. (Nem kell velem ebben egyetérteni, de azért tanulságos tudni, hogy a gabonával foglakozók egy toxinos évben nem fogyasztanak teljes kiőrlésű termékeket, a sajátjukat sem...)  Arról meg, hogy létezik-e valóban bio, azaz a földbe, a növényre soha nem került semmilyen mesterséges adalékanyag, nem is érdemes gondolkodnunk, ilyen úgy sincs. E három varázsszónak a vásárlóra gyakorolt hatása azonban óriási és itt térünk vissza a bio-borra.   A modern trend szerint erre azt kell mondani, hogy érezhetően jobb az íze, a természetesség a legfinomabb, az ember érzi, hogy semmi vegyi anyag nincs benne, de ez nem így van. Ízében nem jobb, sőt talán kissé kevesebb élményt is ad, mint a hagyományos eljárásokkal készült társai, az ára pedig közel a kétszerese. Én biztosan maradok a normál módon készített boraiknál, azok csodásak.  Milyen szerencse, hogy a képen látható Pian di Stionak kapható a San Salvatore birtokon a nem bio verziója is, az egy csúcsbor!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://italiadottoresartori.blog.hu/api/trackback/id/tr2314404436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása